4.6/5

Beleggers de dupe van Wet Betaalbare huur en de nieuwe box 3 regeling

Nimvest, dé betrouwbare partij waar u uw woning voor een hoge prijs aan verkoopt. 

Géén financieringsvoorbehoud, direct zekerheid
Hoge prijzen en de beste voorwaarden
Géén makelaarskosten en langdurig verkooptraject
Alle soorten vastgoed in iedere staat van onderhoud

Als belegger kun je er niet omheen: de aankondiging van de Wet Betaalbare huur en de doorvoering van de box 3 overgangsregeling hebben grote wijzigingen gebracht voor het puntensysteem en de belasting in box 3. Maar wat betekent dit voor uw vastgoed? Wat is verstandig om te doen, verkopen, verduurzamen of niets doen? Dit artikel biedt inhoudelijke informatie om te bepalen of uw vastgoed rendabel blijft.

Veelvoorkomende vragen rondom de Wet Betaalbare Huur en box 3:

Wij merken behoorlijk veel onrust en onzekerheid over de wijziging in box 3 en de Wet Betaalbare huur. We krijgen dagelijks vragen zoals: Moet ik mijn vastgoed verkopen of aanhouden? Is mijn vastgoed nog wel winstgevend? Wat betekenen de veranderingen in het woningwaarderingsstelsel precies? En wat zijn de consequenties voor mijn vastgoed en/of portefeuille? Hoewel er geen uniform antwoord is op deze vragen vanwege de unieke aard van elke casus, kunnen we wel een algemene aanpak toepassen om deze vragen te beantwoorden.

De Wet Betaalbare huur

De nieuwe Wet Betaalbare Huur die Minister Hugo de Jonge begin dit jaar heeft aangekondigd heeft als doel om de huurprijzen van woningen tot de huurprijsgrens van € 1021,02 (186 woningwaarderingspunten) te reguleren. Deze wet brengt een paar ingrijpende veranderingen met zich mee in het bekende woningwaarderingsstelsel (WWS). Namelijk:

  1. Om huurders aan te moedigen om hun woningen te verduurzamen, zullen punten worden toegekend op basis van het energielabel van deze woningen. Als een woning een groen label heeft (A of hoger), zullen extra huurpunten worden gegeven om deze waardering te belonen. Als een woning echter een rood label heeft (E of lager), worden huurpunten afgetrokken om eigenaren te stimuleren hun woningen te verbeteren.
  2. Buitenruimtes worden eerder beloond met woningwaarderingspunten. Waar voorheen elke 25m2 leidde tot extra punten, kun je nu al vanaf een oppervlakte van 5m2 punten krijgen.
  3. Verhoging van de WOZ-cap naar 187 punten. Momenteel mag de WOZ-waarde maar maximaal 33% van het totaal aantal punten uitmaken en geldt de cap alleen voor huizen vanaf 142 punten. Deze grens wordt verhoogd naar 187 punten. Dit betekent dat nog meer woningen onder deze regeling zullen vallen.
  4. Het woningwaarderingsstelsel wordt vanaf nu dwingend gemaakt. Dit moet ervoor zorgen dat huurprijzen in overeenstemming zijn met de nieuwe regels. Dit betekent dat verhuurders verplicht zijn dit stelsel te volgen om te voorkomen dat huurders te veel betalen voor hun woning. Dit houdt in dat:
  • Gemeenten nu worden belast met de verantwoordelijkheid voor de controle en handhaving van de huurprijs.
  • De huurcommissie nu ook toegankelijk wordt voor woningen in de middenhuur.
  • Verhuurders verplicht zijn om bij elk nieuw huurcontract de puntentelling van de huurprijs te overhandigen.
  • Verhuurders die zich niet aan deze regels houden kunnen boetes krijgen.

De box 3 overgangsregeling

In het verleden was de belasting op vastgoed in box 3 laag, omdat deze werd bepaald aan de hand van de leegwaarderatio x de WOZ-waarde. Eventuele schulden konden volledig worden afgetrokken. Nu wil het kabinet met de overbruggingsregeling in box 3 een eerlijker verdeling maken tussen spaargeld en beleggingen door middel van een rendementspercentage wat de heffingsgrondslag bepaalt. Hierdoor moet er vanaf 2023 belasting worden betaald over deze grondslag, namelijk 32% van het box 3 vermogen.

Verwachte belastingdruk box 3

Vanwege de nieuwe berekening zullen de belastingen op vastgoed in box 3 aanzienlijk toenemen, vooral voor gefinancierde vastgoedbeleggingen. Er kan niet langer gebruik worden gemaakt van een vereffening tussen bezittingen en schulden om het forfaitair rendement vast te stellen, waardoor het niet meer tegen één vast tarief wordt belast. Bovendien wordt vastgoed zwaarder belast in verhouding tot het belastingvoordeel van belastingaftrek bij schulden. Dit betekent dat particuliere vastgoedbeleggers minder fiscale voordelen zullen hebben. Beleggers die vastgoed hebben gefinancierd met vreemd vermogen kunnen hierdoor een substantiële toename in belastingheffing in box 3 ervaren. Ook is het tarief in box 3 gestegen van 31% naar 32% en zal dit trapsgewijs met 1% per jaar worden verhoogd tot een belastingtarief van 34% in 2025.

Vastgoed wordt minder rendabel

Als gevolg van de nieuwe berekening van het box 3-inkomen zullen vastgoedbeleggingen minder rendabel worden. Dit kan u doen overwegen om uw vastgoed te verkopen. We zien dat veel particuliere vastgoedbeleggers hun verhuurde panden te koop zetten wanneer een huurder vertrekt.

Verkoop uw beleggingspand aan Nimvest

Nimvest koopt beleggingspanden in heel Nederland. Vanwege onze lange beleggingshorizon, betalen wij de beste prijs voor uw beleggingsvastgoed.

Wij kopen alle type panden: Woningen, woon-winkelpanden, ontwikkel-objecten, bedrijfspanden etc. Het is mogelijk om uw beleggingspand verhuurd op te leveren. Ook kopen wij lege panden. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van het verkopen van uw beleggingspand aan Nimvest? Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op. U kunt het contactformulier invullen. Ook zijn wij zeven dagen per week telefonisch bereikbaar op 085-4010635.

Waarom verkopers kiezen voor een verkoop aan Nimvest

Neem vrijblijvend contact op

Ontvang binnen één werkdag een bod

* We gaan uiterst vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw gegevens worden uitsluitend gebruikt voor het formuleren, opstellen en communiceren van het vrijblijvende bod aan u en zullen nooit met derden worden gedeeld.

Wij kopen alle soorten onroerend goed

Neem vrijblijvend contact op

Maarten Brouns